Det gror!

Jag är nu stolt ägare till en väldigt tekniskt avancerad och stor groddburk sedan två veckor vilket är väldigt kul. I fredags slängde jag ner lite allt möjligt såsom smörgåskrasse och gula ärtor och nu är det redan grodd och grönt trots att mitt studentrum är mörkare än  ett grävlingsgryt. Jag vet egentligen inte om man kan grodda gula ärtor och om det kommer att bli något grönt som om möjligt kan likna ärtskotten man köper i butik, men jag hoppas på det :)
Dock som miljö och hälsoskyddsstudent har man helt plötsligt gått in på livsmedelsverkets hemsida för att läsa om groddar och det förekommer visst en del fall av salmonella m.fl bacillusker. Det är för att det är perfekta förhållanden för dem under groning då det är fuktigt och lite varmt, och i och med att skalen går sönder får de tillgång till näring från fröet. Jag får väl helt enkelt hoppas på det bästa och inte pilla för mycket med fingrarna på dem. Är fortfarande lite för övermedveten om bakteriernas existens för att jag ska må riktigt bra.
Vill man lära sig grodda på ett enkelt och bra sätt utan märkliga superburkar kan man läsa här http://groddprinsen.norrlage.se/

Annars är det fortsatt intensivt på fysiologikursen och det är hög tid att sätta igång med grupparbete om akrylamid. Det blir nog väldigt intressant och jag hoppas jag ska förstå mekanismen om hur det omvandlas i kroppen och blir farligt för som jag hittills har förstått så är det inte superfarligt då det är vattenlösligt men att levern får för sig att den ska göra om det till något som då kan lagras in i kroppens fettvävnad och nervernas myelinskida och då blir ett nervgift. Att det också tillkommer då kolhydrater upphettas t.ex potatisens kolhydrater i chips mjölets kolhydrater i knäckebröd, är ju också väldigt intressant och därmed utnämner jag akrylamid till det godaste miljö/nervgiftet :)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0